Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności      
ROZUMIEM

Co to w ogóle są „lektyny”? To przeciwutleniacze zawarte głównie w roślinach. Twórcy

tej diety uważają, że mogą one powodować stany zapalne, przyrost masy ciała i przewlekłe choroby. Dieta paradoksu roślin została opracowana przez dr Stevena Gundry, byłego kardiochirurga i lekarza. W tym artykule przyjrzymy się jej bliżej.

Co można jeść?

Lektyny to białka, które są w wielu produktach spożywczych, ale przede wszystkim w roślinach strączkowych, zbożach i warzywach psiankowatych. Wydawać by się mogło, że są obecne w praktycznie wszystkich produktach, ale nic bardziej mylnego. Jeśli chcesz je ograniczyć, wprowadź do swojej diety:

  • mięso z pastwisk,
  • mleko A2 (wspomaga pracę jelit),
  • gotowane bataty,
  • zielone warzywa liściaste,
  • warzywa kapustne,
  • szparag,
  • czosnek,

 

Jakie jest (według Gundry) najzdrowsze pożywienie na świecie?

Oczywiście zgodne z jego poglądami, badaniami i nurtem, którym się kieruje. Pomimo eliminacji wielu produktów, nadal nie musimy się martwić o różnorodność diety. Wydawać by się mogło, że to jest bardzo rygorystyczna, ale z odrobiną wiedzy można wyczarować pyszne i zdrowe cuda na swoim talerzu!

Zalecane produkty to na przykład:

  • Łosoś
  • Jarmuż
  • Wodorosty
  • Czosnek
  • Skorupiaki
  • Ziemniaki
  • Wątróbka
  • Sardynki

 

Czego należy unikać?

Przede wszystkim – rafinowanych, czyli oczyszczonych, zbóż. Należą do nich:

  • Biała mąka
  • Chleb
  • Makaron
  • Ryż
  • Wypieki
  • Przekąski
  • Płatki śniadaniowe

Wiemy, że produkty zbożowe są bogate w błonnik i ogromną ilość składników mineralnych, mało osób jednak zdaje sobie sprawę, że zawierają składniki przeciwodżywcze – takie jak kwas fitynowy, lektyny i awenina – których staramy się unikać w diecie bezlektynowej.

 

Jak zneutralizować ilość lektyn?

Najczęściej wymienianymi metodami neutralizacji są:

 

  • gotowanie
  • fermentacja
  • namaczanie
  • obieranie
  • wydrążanie gniazd nasiennych
  • gotowanie w szybkowarze

 

Trzeba pamiętać, aby dobrać odpowiednią metodę do danego produktu żywieniowego!

 

Przykłady neutralizacji:

  • Strączki: namaczanie i płukanie oraz obróbkę cieplną w wilgotnym środowisku w odpowiednio wysokiej temperaturze
  • Quinoa: poprzez namaczanie i prażenie
  • Pszenica: poprzez gotowanie

 

Czy warto stosować dietę bez lektyn?

Nie ma póki co jasnych dowodów na to, że dieta ta pomoże w eliminacji schorzeń, aczkolwiek są badania, które wykazują poprawę kondycji i samopoczucia, zwłaszcza u osób chorych przewlekle. Stosowanie takich diet na „własną rękę” może być ryzykowane, dlatego zalecamy udanie się do dietetyka lub skorzystanie z cateringu, który został tworzony pod okiem specjalistów. W Body Fixers zadbaliśmy o to, aby nasze posiłki były rzetelnie sprawdzone, przygotowane z pasją, smakiem i przede wszystkim – z głową.

ZADZWOŃ