
Co to w ogóle są „lektyny”? To przeciwutleniacze zawarte głównie w roślinach. Twórcy
tej diety uważają, że mogą one powodować stany zapalne, przyrost masy ciała i przewlekłe choroby. Dieta paradoksu roślin została opracowana przez dr Stevena Gundry, byłego kardiochirurga i lekarza. W tym artykule przyjrzymy się jej bliżej.
Co można jeść?
Lektyny to białka, które są w wielu produktach spożywczych, ale przede wszystkim w roślinach strączkowych, zbożach i warzywach psiankowatych. Wydawać by się mogło, że są obecne w praktycznie wszystkich produktach, ale nic bardziej mylnego. Jeśli chcesz je ograniczyć, wprowadź do swojej diety:
- mięso z pastwisk,
- mleko A2 (wspomaga pracę jelit),
- gotowane bataty,
- zielone warzywa liściaste,
- warzywa kapustne,
- szparag,
- czosnek,
Jakie jest (według Gundry) najzdrowsze pożywienie na świecie?
Oczywiście zgodne z jego poglądami, badaniami i nurtem, którym się kieruje. Pomimo eliminacji wielu produktów, nadal nie musimy się martwić o różnorodność diety. Wydawać by się mogło, że to jest bardzo rygorystyczna, ale z odrobiną wiedzy można wyczarować pyszne i zdrowe cuda na swoim talerzu!
Zalecane produkty to na przykład:
- Łosoś
- Jarmuż
- Wodorosty
- Czosnek
- Skorupiaki
- Ziemniaki
- Wątróbka
- Sardynki
Czego należy unikać?
Przede wszystkim – rafinowanych, czyli oczyszczonych, zbóż. Należą do nich:
- Biała mąka
- Chleb
- Makaron
- Ryż
- Wypieki
- Przekąski
- Płatki śniadaniowe
Wiemy, że produkty zbożowe są bogate w błonnik i ogromną ilość składników mineralnych, mało osób jednak zdaje sobie sprawę, że zawierają składniki przeciwodżywcze – takie jak kwas fitynowy, lektyny i awenina – których staramy się unikać w diecie bezlektynowej.
Jak zneutralizować ilość lektyn?
Najczęściej wymienianymi metodami neutralizacji są:
- gotowanie
- fermentacja
- namaczanie
- obieranie
- wydrążanie gniazd nasiennych
- gotowanie w szybkowarze
Trzeba pamiętać, aby dobrać odpowiednią metodę do danego produktu żywieniowego!
Przykłady neutralizacji:
- Strączki: namaczanie i płukanie oraz obróbkę cieplną w wilgotnym środowisku w odpowiednio wysokiej temperaturze
- Quinoa: poprzez namaczanie i prażenie
- Pszenica: poprzez gotowanie
Czy warto stosować dietę bez lektyn?
Nie ma póki co jasnych dowodów na to, że dieta ta pomoże w eliminacji schorzeń, aczkolwiek są badania, które wykazują poprawę kondycji i samopoczucia, zwłaszcza u osób chorych przewlekle. Stosowanie takich diet na „własną rękę” może być ryzykowane, dlatego zalecamy udanie się do dietetyka lub skorzystanie z cateringu, który został tworzony pod okiem specjalistów. W Body Fixers zadbaliśmy o to, aby nasze posiłki były rzetelnie sprawdzone, przygotowane z pasją, smakiem i przede wszystkim – z głową.
You must be logged in to post a comment.