Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności      
ROZUMIEM

Przyjaciel każdego meczu, idealny kompan do wieczornych posiadówek oraz pyszna i energetyczna przekąska w ciągu dnia. Mowa oczywiście o… orzechach 😊 Najróżniejsze, od tych słodszych, po te bardziej słone, chrupkie lub rozpływające się w ustach – wariantów jest wiele. Jakie są właściwości orzechów?

 

Właściwości orzechów laskowych

Uważane za jedne z najpyszniejszych orzechów, kojarzone z kultowym kremem czekoladowym. Składniki odżywcze na porcję 30g:

  • białko – 4,2 gram,
  • błonnik – 2,7 gram,
  • tłuszcz – 17 gram,
  • kalorie – 176.

Zawierają największą wśród orzechów liczbę przeciwutleniaczy, wspomagają oczyszczanie organizmu oraz opóźniają proces starzenia się komórek. Wiadomo również, że orzechy laskowe poprawiają funkcjonowanie mózgu. Wiele składników odżywczych zawartych w orzechach laskowych, w tym witamina E, kwas foliowy, tiamina i mangan, utrzymują mózg w dobrej kondycji i zapobiegają chorobom zwyrodnieniowym.

 

Właściwości orzechów makadamia

Charakteryzują się łagodnym smakiem i specyficzną chrupkością, są dość spore.

Składniki odżywcze na porcję 30g:

  • białko – 2,2 gram,
  • błonnik – 2,4 gram,
  • tłuszcz – 21,4 gram,
  • kalorie – 203.

Orzechy makadamia zawierają witaminę A, żelazo, mangan, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, kwas oleinowy i omega-9. Dodatkowo, potas, magnez i wapń sprzyjają mineralizacji kości, a kwasy tłuszczowe zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi i udarów. Ich wysoka zawartość tłuszczy sprawia, że szybciej czujemy się syci, więc to idealna przekąska podczas zabieganego dnia! 😊

 

 

Właściwości orzechów ziemnych

Najpopularniejsze i uwielbiane przez wszystkich – orzeszki ziemne. Doskonała przekąska do wspólnych aktywności 😊 Posiadają dużo białka, więc są dobrym uzupełnieniem diety dla kogoś, kto nie spożywa mięsa.

Składniki odżywcze na porcję 30g:

  • białko – 8,0 gram,
  • błonnik – 2,2 gram,
  • tłuszcz – 14,4 gram,
  • kalorie – 187.

Orzechy ziemne to główny (i powinien być jedyny 😊 ) składnik masła orzechowego. Są składnikiem wielu najróżniejszych przepisów, a na dodatek zawierają szereg polifenoli, przeciwutleniaczy, flawonoidów i aminokwasów.

 

Właściwości orzechów nerkowca

Uwielbiane przez wszystkich za swój słodki i kremowy smak, który smakuje doskonale na surowo, jak i pieczony. Ich kształty półksiężyców pięknie wyglądają w daniach, więc często służą za pyszne ozdoby w restauracjach.

Składniki odżywcze na porcję 30g:

  • białko – 5,1 gram,
  • błonnik – 0,9 gram,
  • tłuszcz – 12 gram,
  • kalorie – 155.

Nerkowce zawierają ogrom minerałów i witamin, m.in. witaminę B6, która jest odpowiedzialna za zmniejszenie uczucia zmęczenia, poprawne działanie układu odpornościowego, produkcję czerwonych krwinek, funkcjonowanie układu nerwowego oraz utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Nerkowce to eliksir dla zdrowej skóry, włosów i paznokci, dzięki dużej zawartości potasu i magnezu.

Bezpłatne Darmowe zdjęcie z galerii z nakrętki, organiczny, pożywny Zdjęcie z galerii

Trzeba jednak pamiętać, że orzechy to bomby kaloryczne i nie można spożywać ich bez umiaru. Powinno włączać się je do swojej diety w rozsądnych ilościach, aby uniknąć uczucia przejedzenia bądź odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie. My bardzo często używamy ich do swoich dań, jako dodatek lub składnik przekąski. Sprawdźcie nasze menu, aby zobaczyć, co dla Was przygotowaliśmy 😊

Jeśli masz alergię na jakikolwiek składnik- napisz do nas w wiadomości, jakoś zaradzimy!

ZADZWOŃ